Wat kost een geregistreerd partnerschap?

Wanneer je al een poosje samen bent met iemand is het handig om het één en ander te regelen. Ook als je een goede relatie hebt is het verstandig om afspraken over geld en spullen op papier te zetten. Zo voorkom je ruzie achteraf.  Over geld gesproken, wat kost een geregistreerd partnerschap eigenlijk en wat houdt een geregistreerd partnerschap precies in? 

Alternatief voor het huwelijk 

Evenals bij een huwelijk is het geregistreerde partnerschap een in de wet geregelde samenlevingsvorm. Wil je belangrijke afspraken met je partner vastleggen, maar heb je geen zin om te trouwen? Dan is een geregistreerd partnerschap een mooi alternatief. Je maakt je relatie met je partner officieel en dat doe je bij een ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarna laat je bij een notaris partnerschapsvoorwaarden opstellen. Net als bij een huwelijk heb je namelijk rechten en plichten tegenover elkaar. Een voorbeeld hiervan is het erfrecht. 

Hoe duur is een geregistreerd partnerschap? 

Daar is geen eenvoudig antwoord op te geven, omdat de kosten behoorlijk kunnen verschillen. Dat komt omdat notarissen zelf tarieven bepalen. Bij het ene notariskantoor betaal je misschien E 515,-, terwijl de geregistreerd partnerschap kosten bij een ander notariskantoor E 2075 zijn. Nu is het niet zo dat de goedkopere notaris kwalitatief slechter is dan de duurdere. Het verschil zit hem soms in de locatie. Een notaris in de binnenstad van Amsterdam is een stuk duurder dan een notaris in een dorp. Het is daarom raadzaam om offertes op te vragen bij diverse notariskantoren. 

Ook zijn de tarieven die gemeentes hanteren uiteenlopend. Bij iedere gemeente ben je een ander bedrag kwijt voor het partnerschapsboekje. Gemiddeld kost het tussen de 500 en 1700 euro.  De prijzen zijn afhankelijk van de datum, de tijd, de locatie en de eventuele ceremonie. Wil je weten wat het voor jou gaat kosten? Kijk dan op de website van de gemeente waarin je woont. De meeste gemeenten hebben de prijzen op hun website staan.  

Kan je een geregistreerd partnerschap zonder kosten regelen bij de gemeente? 

Ja, het kan gratis, maar meestal is er een wachtlijst. Het kan daardoor wel een halfjaar duren voordat je aan de beurt bent. Wil je niet zo lang wachten dan kan je het beste kiezen voor een simpele ceremonie op korte termijn. De duurste gemeente rekent voor een eenvoudige ceremonie vier keer zoveel als de goedkoopste gemeente. 

Samenlevingscontract is goedkoper

Een samenlevingscontract valt goedkoper uit, omdat je die op kan stellen zonder tussenkomst van een notaris. Je maakt afspraken, zet deze op papier en ondertekent deze. Maar wil je een hypotheek aanvragen dan heb je in de meeste gevallen een notarieel samenlevingscontract nodig. En dat betekent dat je ook naar de notaris moet om een contract op te laten stellen. Net als bij een geregistreerd partnerschap zijn de kosten hiervoor verschillend bij notarissen. Gemiddeld liggen de kosten rond de 225 euro en dat is een stuk goedkoper. Dat komt mede omdat een samenlevingscontract binnen een paar dagen te regelen is en een geregistreerd partnerschap opstellen kost een paar weken. Er zijn meerdere mensen mee bezig en die moeten betaald worden. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.