Trouwen heeft nogal wat financiële consequenties. Dat gaat niet louter om twee salarissen die samen worden gevoegd. Het gaat om veel meer. Het voordeel zit met name in de manier van belasting betalen, de aftrekposten.
Wie trouwt gaat een verbintenis aan met afspraken die door een notaris worden vastgelegd in een notariële akte. Dat betreft ook financiële afspraken. Doe je niets dan wordt bij trouwen de standaardprocedure aangehouden waardoor je in (beperkte) gemeenschap van goederen trouwt. Alles wat je aanschaft tijdens de jaren dat je getrouwd bent, is van beiden. Erfenissen en schenkingen blijven van degene die deze ontvangt.
Huis kopen
Het heeft het voordeel dat je beiden verantwoordelijk bent voor bijvoorbeeld het kopen van een huis en de (hypotheek)schuld die dat met zich meebrengt. Je hoeft dat dus niet in je eentje te dragen. Dat kun je anders regelen, maar dan moeten de documenten worden gewijzigd.
Erfgenaam van elkaar
Als je trouwt is je partner je erfgenaam. De langstlevende erft alle bezittingen, de kinderen krijgen daar het wettelijke deel van, maar pas als ook de andere ouder is overleden.
Nabestaandenpensioen
Als je trouwt heb je recht op elkaars pensioen. Zo blijft een partner nooit met lege handen achter. Dat is financieel een belangrijk aspect van trouwen. Het gaat dan om het nabestaandenpensioen.
Elkaars fiscale partner
Het voordeel van trouwen is dat je elkaars fiscale partner bent. Dat mag er overigens maar een zijn. Je bent fiscaal partner vanaf het moment dat je met elkaar trouwt. Woonde je in dat jaar vóór die datum al samen? Dan ben je fiscale partners vanaf het moment dat je binnen dat jaar samen op hetzelfde adres stond ingeschreven bij de gemeente.
Het fiscaal partnerschap betekent dat je samen aangifte kan doen en inkomsten en aftrekposten kunt verdelen. Dat kan gevolgen hebben voor de belasting die je moet betalen of terugkrijgt. Iedere verdeling mag, als het totaal maar honderd procent is. Degene met het hoogste inkomen kan bijvoorbeeld de kosten aftrekken. Daardoor heb je de mogelijkheid van het grootste belastingvoordeel.
Welke inkomsten en aftrekposten mag je verdelen?
-het saldo van de inkomsten en aftrekposten van de eigen woning
-aftrek vanwege geen of een kleine eigenwoningschuld
-voordeel uit aanmerkelijk belang (het bezit van aandelen in een vennootschap door een natuurlijke persoon)
-de gezamenlijke grondslag sparen en beleggen (box 3)
-betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen
-uitgaven voor specifieke zorgkosten
-uitgaven voor tijdelijk verblijf thuis van ernstig gehandicapte kinderen, broers of zussen
-studiekosten en andere scholingsuitgaven
-giften
-restant persoonsgebonden aftrek over vorige jaren
(belastingdienst.nl
– 2021)
Wanneer ben je geen fiscale partners meer?
Zodra je niet meer samen op hetzelfde adres staat ingeschreven ben je niet langer fiscaal partner van elkaar. Maar sta je niet meer op hetzelfde adres ingeschreven omdat een van beiden, of allebei, wordt opgenomen in een verzorgings- of verpleeghuis, dan blijf je toch fiscale partners.