Hoe werkt een geregistreerd partnerschap

Dat werkt als volgt: je gaat met elkaar een officiële verbintenis aan op papier, zonder elkaar het ja-woord te geven.

Is het zo eenvoudig? Sinds een aantal jaren zeker. Je legt er een stevige juridische bodem mee onder je relatie. Dat lijkt misschien niet zo romantisch en dat is het ook niet. Maar het is wel belangrijk.

Je moet voor het registeren van je partnerschap naar de gemeente en ook bij het ondertekenen zijn er getuigen nodig. ‘Ja’ hoef je echter niet te zeggen. Je regelt het bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarna ga je nog twee keer naar de notaris om partnerschapsvoorwaarden vast te laten leggen. Niet verplicht overigens, maar vaak wel gewenst om ‘op maat’ afspraken te maken.
Soms kan het op bepaalde momenten bij de gemeente gratis worden geregeld, net als trouwen op maandagochtend. Ga je op een ander moment dan verschillen de kosten per gemeente. Vaak kom je ergens tussen de 500 en ruim 1700 euro uit. Wat is er dan allemaal geregeld met zo’n contract?

Samen

Alle bezittingen en ook schulden die tijdens het geregistreerd partnerschap ontstaan zijn, zijn van samen. Erfenissen en schenkingen zijn van degene die ze ontvangt. Evenals persoonlijke spullen die je inbracht. Je kunt dat anders regelen, maar dan moet je dat vast laten leggen (zie voorwaarden).

Voorwaarden

Je kunt samen overeenkomen welke bezittingen en schulden van samen zijn en welke persoonlijk. Dat leg je vast in zogenoemde partnerschapsvoorwaarden. Je kunt ook gewoon alles samen delen, maar ook dat moet je vast laten leggen. Om dit te organiseren moet je een bezoek brengen aan de notaris.

Kinderen

Je hebt beiden automatisch het ouderlijk gezag over eventuele kinderen. Dat is overigens pas sinds 2014 zo. Daarvoor had alleen de moeder automatisch het ouderlijk gezag.

Bij een partnerschap tussen twee mannen of twee vrouwen is het gezag afhankelijk van de situatie, onder andere gaat het om de vraag of een van de twee de biologische ouder is. Is dat bij twee mannen niet het geval dan is de biologische moeder van het kind juridisch ouder en heeft alleen zij het gezag. Een van de mannen kan het kind dan erkennen en moet toestemming van de moeder het ouderlijke gezag aanvragen.

Bij overlijden

Als een van beiden overlijdt erft de ander de spullen en het huis bijvoorbeeld. Je bent elkaars wettelijke erfgenaam. Het is dus niet zo dat de familie iets kan opeisen. Dat kan allemaal nog anders, maar dan met je dat apart in een testament laten vastleggen bij een notaris.

Zijn er kinderen dan zijn zij overigens niet onterft. De kinderen krijgen een vordering in geld die pas opeisbaar is bij het overlijden van de langstlevende. De langstlevende geregistreerd partner is door de wettelijke verdeling automatisch enig eigenaar van alle bezittingen en schulden.

Uit elkaar

Als je ooit uit elkaar besluit te gaan kan dat buiten de rechter om, via een notaris of een advocaat.
Je moet wel naar de rechter als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Of als je zelf de scheiding niet geregeld krijgt. Je verevent elkaars pensioen als je uit elkaar gaat (tenzij je andere afspraken maakt).

Bij minderjarige kinderen moeten er trouwens een ouderschapsplan en een kinderalimentatie worden geregeld.

Let op!
Een geregistreerd partnerschap wordt in het buitenland overigens niet altijd erkend. Mocht je bijvoorbeeld een huis in het buitenland hebben, dan heeft dat consequenties voor wie eigenaar is en wie niet.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig tips en informatie van de notaris.

Geregistreerd partnerschap afsluiten?

Willen jullie een geregistreerd partnerschap afsluiten en wil je weten wat de kosten zijn in jouw gemeentje? Laat dan je gegevens achter en wij zoeken het voor je uit.

Meer weten over een geregistreerd partnerschap?

Willen jullie graag meer weten over het afsluiten van een geregistreerd partnerschap? Wij brengen je graag in contact met een specialist. Laat je gegevens achter en hij of zij neemt persoonlijk contact met je op.

Meer weten over een samenlevingscontract

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.