Wat houdt geregistreerd partnerschap in?

Je wilt met niemand anders het leven delen en je wilt dat bezegelen met een contract. Klinkt wat onromantisch, maar een geregistreerd partnerschap is dat dan ook niet. Wel is het een stevige basis onder je relatie. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als er bijvoorbeeld kinderen komen, een van beiden komt te overlijden of als je toch eens uit elkaar gaat. Niet leuk, wel belangrijk.

Samen delen

Alle bezittingen en ook schulden die tijdens het geregistreerd partnerschap ontstaan zijn, zijn van samen. Wel zo eerlijk. Erfenissen en schenkingen zijn van degene die ze ontvangt. Evenals persoonlijke spullen die je inbrengt. Je kunt dat anders regelen, maar dan moet je dat vast laten leggen (zie voorwaarden).

Je kunt samen overeenkomen welke bezittingen en schulden van samen zijn en welke persoonlijk. Dat leg je vast in zogenoemde partnerschapsvoorwaarden. Je kunt ook gewoon alles samen delen, maar ook dat moet je vast laten leggen. Om dit te organiseren moet je een bezoek brengen aan de notaris.

Samen kinderen is samen verantwoordelijk zijn

Je hebt beiden automatisch het ouderlijk gezag over eventuele kinderen. Dat is overigens pas sinds 2014 zo. Daarvoor had alleen de moeder automatisch het ouderlijk gezag. Dit is inmiddels gelijk als wanneer je zou trouwen. Wel zo fijn dat dit nu ook in een geregistreerd partnerschap is geregeld.

Bij een partnerschap tussen twee mannen of twee vrouwen is het gezag afhankelijk van de situatie, onder andere gaat het om de vraag of een van de twee de biologische ouder is. Is dat bij twee mannen niet het geval dan is de biologische moeder van het kind juridisch ouder en heeft alleen zij het gezag. Een van de mannen kan het kind dan erkennen en moet toestemming van de moeder het ouderlijke gezag aanvragen.

Samen eigenaar van het huis

Het is gelijk als bij trouwen dat je bij een partnerschap de achternaam van je partner aan kunt nemen. En heb je samen een huis gekocht en zie je een nog leukere, dan kun je dat niet in je eentje regelen. Om het huidige huis waar jullie samen wonen te verkopen heb je toestemming van je partner nodig. Je bent immers ook samen eigenaar van de huidige woning.

Weet even dat in het geval van een woning een geregistreerd partnerschap in het buitenland niet altijd erkend wordt. Mocht je bijvoorbeeld een huis in het buitenland hebben, dan heeft dat consequenties voor wie eigenaar is en wie niet.

Laat elkaar niet in de kou staan

Daarnaast ben je verplicht in elkaars onderhoud te voorzien. Dat klinkt gewichtig, maar dat is een belangrijk gegeven. Je laat elkaar niet in de kou staan. Zorg voor elkaar, zowel in liefde als financieel en juridisch. Zo heb je beiden altijd een backup. Wel zo veilig.

Bij overlijden erf je van je partner

Als een van beiden overlijdt erft de ander de spullen en het huis bijvoorbeeld. Je bent elkaars wettelijke erfgenaam. Het is dus niet zo dat de familie iets kan opeisen. Dat kan allemaal nog anders, maar dan met je dat apart in een testament laten vastleggen bij een notaris.

Zijn er kinderen dan zijn zij overigens niet onterft. De kinderen krijgen een vordering in geld die pas opeisbaar is bij het overlijden van de langstlevende. De langstlevende geregistreerd partner is door de wettelijke verdeling automatisch enig eigenaar van alle bezittingen en schulden.

Jammer, maar het kan in ieder geval zonder rechter

Je moet voor het registeren van je partnerschap naar de gemeente en ook bij het ondertekenen zijn er getuigen nodig. Als je ooit uit elkaar besluit te gaan kan dat buiten de rechter om, via een notaris of een advocaat. Je moet wel naar de rechter als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Of als je zelf de scheiding niet geregeld krijgt. Het pensioen wordt verevend.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig tips en informatie van de notaris.

Een geregistreerd partnerschap regelen?

Willen jullie een geregistreerd partnerschap afsluiten en wil je weten wat de kosten zijn in jouw gemeentje? Laat dan je gegevens achter en wij zoeken het voor je uit.

Meer weten over een geregistreerd partnerschap?

Willen jullie graag meer weten over het afsluiten van een geregistreerd partnerschap? Wij brengen je graag in contact met een specialist. Laat je gegevens achter en hij of zij neemt persoonlijk contact met je op.

Meer weten over een samenlevingscontract

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.