Geregistreerd partnerschap is bijna als trouwen

Veel jonge mensen zien trouwen niet zitten. Trouwen voelt als iets voor later. Toch willen ze hun relatie financieel en juridisch onderbouwen. Daarvoor is een geregistreerd partnerschap heel geschikt. Er zijn overigens maar een paar verschillen met trouwen. 

We gaan even jaren terug. Als je toen samen verder door het leven wilde, ging je trouwen. Nadat je je verloofd had natuurlijk. Zomaar samenwonen, dat was niet aan de orde. Er was immers ook geen alternatief voor een trouwakte. Er was geen contract dat je samen kon ondertekenen en waarin je elkaar beloofde ‘tot de dood ons scheidt’ samen te blijven. 

Kies voor een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap

Nu is dat laatste een behoorlijke belofte die niet iedereen zomaar af wenst te leggen, maar de intentie is er veelal wel als partners samen gaan wonen. Toch hoef je ook dan niet meteen aan trouwen te denken. Je kunt een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap afsluiten. De eerste is wat vrijblijvender dan een geregistreerd partnerschap dat vrijwel gelijk staat aan trouwen, met dat verschil dat je niet dat ja-woord hoeft te geven met die eeuwige belofte, en dat je het kan ontbinden zonder rechter (mits er geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn). 

Kies je een standaardcontract of een contract op maat?

Klinkt allemaal heel eenvoudig en dat is het eigenlijk ook. Het is wel aan te raden je er even in te verdiepen. Welke afspraken wil je samen maken? Je kunt uitgaan van een standaardcontract, maar deze kan ook worden aangepast. Dan heb je een contract op maat. Dat kan het geval zijn als je ondernemer bent of iets anders wilt afspreken over persoonlijk bezit of erven. 

Met een contract kom je niet zomaar voor verrassingen te staan

Welke afspraken je ook maar maakt, een geregistreerd partnerschap geeft een solide juridische- en financiële basis onder de relatie. Zodanig dat je bij calamiteiten zoals bijvoorbeeld uit elkaar gaan of als een van beiden komt te overlijden, niet voor verrassingen komt te staan. Dat geeft rust en stabiliteit. Bovendien is het zo dat als je samen een huis wilt kopen een hypotheekverstrekker altijd naar een contract zal vragen. Ofwel een samenlevingscontract, een geregistreerd partnerschap of een trouwakte. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.