Gokverslaving in je relatie: Wat te doen?

Het is altijd verontrustend om te ontdekken dat iemand van wie je houdt, worstelt met een verslaving. Gokverslaving kan bijzonder ontwrichtend zijn voor relaties. Maar wat doe je als je ontdekt dat je partner een gokverslaving heeft?

Signalen van een gokverslaving: Hoe herken je ze?

Gokverslaving, ook wel bekend als problematisch gokken of gokstoornis, kan sluipend zijn. Het begint vaak als een onschuldige hobby, maar kan al snel escaleren en het leven van de verslaafde en zijn naasten overnemen. Het herkennen van de signalen is de eerste stap naar interventie en hulp. Maar hoe weet je nu of iemand, zoals je partner, een gokprobleem heeft?

1. Obsessieve gedachten over gokken
2. Steeds grotere bedragen inzetten
3. Herhaalde pogingen om te stoppen mislukken altijd
4. Rusteloosheid of prikkelbaarheid bij pogingen om te stoppen
5. Gokken als een manier om te ontsnappen
6. Verlies najagen
7. Liegen over gokactiviteiten
8. Financiële problemen

Elke persoon en situatie is uniek, dus het is essentieel om op de hoogte te zijn van deze signalen en ze in de context van je relatie te evalueren. Als je vermoedt dat je partner een gokprobleem heeft, is het belangrijk om hulp te zoeken. Het erkennen van het probleem is de eerste stap naar herstel.

Communicatie is de sleutel

Als je vermoedens zijn bevestigd, is het essentieel om open en eerlijk met je partner te communiceren. Vermijd beschuldigingen en uit je bezorgdheid op een liefdevolle manier. Het is belangrijk dat je partner weet dat je er bent om te helpen, niet om te oordelen.

Zoek professionele hulp

Er zijn tal van organisaties en professionals die hulp kunnen bieden aan mensen met een gokverslaving en hun geliefden. Nick van Kempen, onder andere bekend van zijn publicaties over online gokken op de kennishub Betsquare, heeft veel nuttige informatie en adviezen voor degenen die te maken hebben met gokverslaving. Het kan waardevol zijn om zijn inzichten en die van anderen in de sector te verkennen.

Ondersteun, maar bescherm jezelf ook

Terwijl je je partner wilt steunen, is het ook van vitaal belang om jezelf te beschermen, zowel emotioneel als financieel. Stel duidelijke grenzen en wees bereid om deze te handhaven.

De kracht van groepsondersteuning

Overweeg om samen met je partner een steungroep voor gokverslaafden te bezoeken. Hier kunnen jullie beiden luisteren naar ervaringen van anderen en leren hoe anderen met de uitdagingen omgaan.

Focus op herstel

Gokverslaving is, net als elke andere verslaving, een ziekte. Het is geen gebrek aan wilskracht of een teken van een slecht karakter. Het vergt tijd, geduld en inspanning om te herstellen. Als je partner bereid is om hulp te zoeken en de nodige stappen te ondernemen, is er hoop op herstel.

Samengevat

Het is een hartverscheurende ervaring om te zien dat je geliefde worstelt met een gokverslaving. Maar met liefde, begrip en de juiste hulpmiddelen kunnen jullie samen deze uitdaging aangaan. Vergeet niet dat je er niet alleen voor staat en dat er bronnen en experts zijn, zoals Betsquare, die je op deze reis kunnen begeleiden.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.