Wat is een verklaring geen schijnhuwelijk?

Je bent vol vertrouwen en wilt met elkaar verder in het leven. Dan lijkt het vreemd om een verklaring geen schijnhuwelijk in te moeten vullen, maar toch is dat soms nodig.

Dat is het geval als een buitenlandse partner met een Nederlandse partner trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. In dat geval moet er veelal een verklaring geen schijnhuwelijk worden ondertekend.

Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan doe je omdat je van elkaar houdt en het leven verder samen wilt doorbrengen. Dat geldt ook voor een geregistreerd partnerschap. Die verbinding geeft rechten en plichten en daar kan soms ook op een andere manier gebruik van worden gemaakt die door de overheid niet op prijs wordt gesteld.

Niet om louter een verblijfsvergunning

In dat geval betreft het niet-Nederlanders die met een Nederlandse partner trouwen. Er zal gevraagd worden om een ‘verklaring geen schijnhuwelijk’ te ondertekenen. Deze regeling is sinds 2015 ingesteld. Het gaat erom dat er wordt voorkomen dat er wordt getrouwd of een geregistreerd partnerschap wordt aangegaan om louter een verblijfsvergunning te krijgen.

Deze verklaring moet worden afgelegd op het moment dat je het huwelijk of het partnerschap aankondigt bij de gemeente. Of op het moment dat je jouw buitenlandse huwelijk of partnerschap in Nederland wilt laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Daarvoor moet je wel van tevoren een afspraak maken.

Zorg ervoor dat je bij het bezoek aan de gemeente de volgende bescheiden bij je hebt:

-een kopie van de pagina’s van je paspoort waarop jouw persoonsgegevens en jouw foto staan
-een kopie van de pagina’s van het paspoort van jouw partner waarop zijn of haar persoonsgegevens en foto staan
-als je een buitenlands huwelijk wilt laten inschrijven in Nederland: bewijsstukken van dit huwelijk

Geen verklaring schijnhuwelijk nodig

De verklaring is niet aan de orde wanneer je allebei de nationaliteit hebt van een land uit de Europese Unie of van Liechtenstein, Noorwegen of IJsland, wanneer er sprake is van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of als er een asielvergunning voor onbepaalde tijd is. Het is ook niet nodig wanneer je een buitenlands huwelijk ouder dan tien jaar in Nederland wilt laten registreren of wanneer je een beëindigd buitenlands huwelijk wilt laten registreren.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.