Dingen waar je niet aan wil denken maar wel moet regelen

Dingen waar je niet aan wil denken maar wel moet regelen

Als je op wolken zweeft en de vlinders voelt kriebelen, kun je niet bedenken dat er een kans is dat je ooit uit elkaar kunt gaan. En dat is maar goed ook. Toch is het een geruststellende gedachten om bepaalde zaken vooraf goed te regelen. Daarbij geldt ook de keuze tussen een samenlevingsovereenkomst of een geregistreerd partnerschap.

Welke hierbij van invloed zijn? Zaken waar je eigenlijk helemaal niet aan wil denken dus. We zetten ze voor jou op een rijtje.

Een geregistreerd partnerschap wordt vaak vergeleken met samenwonen met een samenlevingscontract omdat je in beide gevallen elkaars fiscale partner bent. Toch lijken deze manieren van samenwonen niet veel op elkaar. Een geregistreerd partnerschap lijkt meer op trouwen dan op samenwonen met een samenlevingscontract. Zo moet je als je een geregistreerd partnerschap aangaat, naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Een samenlevingscontract wordt opgesteld door een notaris.

Overlijden en het verblijvingsbeding

Misschien heb je er nog nooit van gehoord maar een verblijvingsbeding is een afspraak die je maakt in een samenlevingsovereenkomst en waarmee je als samenwoner elkaar beter verzorgd achter kunt laten. Overlijdt een van jullie? Dan worden bezittingen die eerst van jullie samen waren, eigendom van de langstlevende partner. Belangrijk, want als je samen een huis gekocht hebt, kan de achtergebleven partner gewoon in het huis blijven wonen. Iets wat niet mogelijk is als je geen verblijvingsbeding hebt of samenwoont zonder samenlevingscontract. De wettelijke erfgenamen – de directe familie – mag dan de overblijvende partner dwingen het huis te verlaten.

Anders is het als je samen kinderen hebt. De kinderen zouden dan zomaar hun erfdeel kunnen opeisen. Naast het samenlevingscontract is het dan verstandig om ook een testament op te laten stellen. Daarmee word je dan niet alleen elkaars erfgenaam, je kunt er ook een vruchtgebruikbepaling erin op laten nemen waarbij de langstlevende desnoods tot zijn/haar dood in het huis blijven wonen.
Bij een partnerschapsregistratie zijn beide partners direct elkaars erfgenaam. Één van de voordelen van een geregistreerd partnerschap op dit punt, zit hem in de kosten. De kosten voor een samenlevingscontract en twee testamenten liggen aanzienlijk hoger dan de kosten van een geregistreerd partnerschap.

Het pensioen

Via je pensioenuitvoerder ben je vaak verzekerd voor nabestaandenpensioen. In je pensioenregeling kun je vinden wanneer je partner recht heeft op dit pensioen. Vaak is een notariële samenlevingsovereenkomst nodig en moet je je je partner daarvoor aanmelden.

Een huwelijk of geregistreerd partnerschap is voor de meeste pensioenregelingen de aanleiding om de partner automatisch aan te wijzen voor het partnerpensioen. Dit wil zeggen als er sprake is van partnerpensioen in de regeling. De pensioenuitvoerders krijgen vaak een automatische melding van de gemeente als er iemand trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Omdat dit niet altijd het geval is, is het goed dit altijd even te checken.

Als het toch niet goed gaat

Je wil er niet aan denken maar er is altijd een kans dat het niet goed gaat. Net zoals bij een samenlevingsovereenkomst hoef je dan bij een geregistreerd partnerschap niet naar de rechtbank om het te laten ontbinden. Bij de advocaat of notaris laten jij en je partner een overeenkomst opstellen waarin staat dat jij en je partner het geregistreerd partnerschap wilt laten ontbinden. Heb je samen met je partner minderjarige kinderen, dan kun je de registratie niet zomaar laten ontbinden en gaat de procedure hetzelfde in zijn werk als bij een echtscheiding.

Voorkomen is beter dan genezen

Als jij en je partner gaan samenwonen en geregistreerd partners willen worden kun je natuurlijk ook partnerschapsvoorwaarden laten opstellen bij een notaris. Partnerschapsvoorwaarden is in feite het zelfde als huwelijkse voorwaarden. In de partnerschapsvoorwaarden kunnen jij en je partner je bezittingen en schulden vastleggen. Je kunt daarbij kiezen of je in de partnerschapsvoorwaarden alles compleet of juist gedeeltelijk van elkaar apart wilt houden. De partnerschapsvoorwaarden hebben overigens geen effect op je fiscaal voordeel.

In dit partnerschapsvoorwaarden kun ook direct vastleggen wat er gebeurt als jullie het geregistreerd partnerschap toch willen laten ontbinden. Dit kan handig zijn als jij of je partner een eigen bedrijf heeft of schulden. Ook afspraken over eventuele partneralimentatie kunnen in de partnerschapsvoorwaarden worden vastgelegd.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.