Dit zijn de voordelen van geregistreerd partnerschap

Dit zijn de voordelen van geregistreerd partnerschap

Samen verder door het leven, een huis kopen misschien, kinderen krijgen. Klinkt heel positief. Het is belangrijk om financieel en juridisch een aantal zaken goed te regelen. Dat kan bij de notaris. Je kunt kiezen uit een aantal contracten.

Wie niet wil trouwen of daar nog niet aan toe is en toch zijn of haar relatie wil bezegelen met een contract, kan kiezen voor een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap.

Een samenlevingscontract is een prima contract, maar niet alles is daarin geregeld. Zo ben je niet elkaars erfgenaam en heb je niet automatisch recht op elkaars pensioen. Komen er kinderen dan moet de vader deze erkennen, je hebt niet automatische het ouderlijk gezag, dat moet bij de rechtbank worden geregeld.

Om dit alles te tackelen, wordt in veel gevallen gekozen voor een geregistreerd partnerschap. We zetten de voordelen daarvan op een rij.

Basis
Je hebt een stevige juridische en financiële basis onder je relatie

Kosten
Het is over het algemeen minder duur dan een bruiloft organiseren. Voor een paar honderd euro, afhankelijk van de tarieven van de notaris, heb je het contract in orde.

Verantwoordelijkheid
Met dit contract is samen een huis kopen, samen de verantwoordelijkheden daarvan aangaan

Erfenis
Je bent automatisch elkaars erfgenaam. Bij overlijden erft de langstlevende de goederen en het huis. Familieleden kunnen daar niet tussenkomen. Wil je dit anders dan is het belangrijk een testament op te stellen.

Pensioen
Je hebt recht op elkaars pensioen dat tijdens het partnerschap wordt opgebouwd

Trouwen
Je kunt zonder al te veel gedoe vanuit een geregistreerd partnerschap alsnog trouwen. Andersom kan dat niet.

Ouders
Bij kinderen heb je automatisch beiden het ouderlijk gezag. Er is geen sprake van erkennen en er hoeft geen rechter aan te pas te komen.

Scheiden
Mocht het misgaan, je kunt zonder rechter uit elkaar. Wel is er een notaris of een advocaat nodig.

Feest
Het klassieke ja-woord ontbreekt, maar bij het afsluiten van een geregistreerd partnerschap zijn wel getuigen betrokken. En een feest? Je bent natuurlijk vrij om dit zo uitgebreid als je wilt te vieren.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.