Is geregistreerd partnerschap een huwelijk?

Nee. Er is een aantal verschillen tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk. Welke dat zijn, lees je hier.

De overeenkomsten

Een geregistreerd partnerschap en een huwelijk geven vrijwel dezelfde rechten. Een geregistreerd partnerschap betekent dat je, als je zelf geen voorwaarden stelt, in gemeenschap van goederen leeft. Net als bij een huwelijk. Alle bezittingen en schulden die tijdens het partnerschap aangegaan worden, zijn van beide partners. Erfenissen en schenkingen vallen daarbuiten. Je bent dus samen verantwoordelijk. Je bent tevens automatisch samen eigenaar van een koopwoning. Wie dit anders wil, kan partnerschapsvoorwaarden opstellen. Dan kan er de keuze worden gemaakt wat van de een en wat van de ander is.

Ook ben je automatisch elkaars erfgenaam. Dat betekent dat als een van beiden komt te overlijden de ander de goederen en het eventuele huis erft, met bijbehorende hypotheek. Familieleden kunnen hier geen aanspraak op maken. Wil je het anders regelen dan moet dat worden vastgelegd in een testament.

Wie trouwt is automatisch beide ouder en draagt de verantwoordelijkheid voor het kind of de kinderen. Zelfs als een van de twee niet de biologische ouder is van (een van) de kinderen. Dat geldt ook voor een geregistreerd partnerschap.

De verschillen

Voor een geregistreerd partnerschap is geen ja-woord nodig. Dat lijkt niks, maar kan voor sommigen symbolisch een groot verschil maken én het kan geld schelen. Je hoeft voor een geregistreerd partnerschap alleen maar naar de notaris. Wie geen geld uit wil geven aan een groot (trouw)feest of gewoonweg dat geld niet heeft, kan dat achterwege laten. Dat scheelt flink in de kosten. Je brengt een bezoek aan het gemeentehuis, brengt getuigen mee die een handtekening zetten en je hebt een juridisch- en financiële basis onder je relatie gelegd. Vooral belangrijk bij het kopen van een huis en als er eventueel kinderen komen. Een geregistreerd partnerschap kost een paar honderd euro, afhankelijk van de voorwaarden die je eraan stelt en de tarieven van de gekozen notaris. Een huwelijk kost zoveel als je er aan uit wilt geven. Dan zijn vooral de kosten van het feest doorslaggevend.

Besluit je de relatie te beëindigen dan moet je voor het ontbinden van een huwelijk naar de rechter, bij een geregistreerd partnerschap hoeft dat niet, als er tenminste geen onenigheid is en er geen minderjarige kinderen in het spel zijn. Want dan moet je, net als na een huwelijk, een ouderschapsplan opstellen en afspraken maken over kinderalimentatie.

Meer verschillen

Bij trouwen of geregistreerd partnerschap zijn beide ouder en verantwoordelijk voor het kind of de kinderen. Zelfs als een van de twee niet de biologische ouder is van (een van) de kinderen. Bij partners van gelijk geslacht gaat het bij de komst van kinderen net weer anders. De vrouwelijke echtgenoot/partner wordt niet van rechtswege juridisch moeder van de kinderen van haar vrouw. Zij is echter wel stiefouder en kan bij de rechter om het gezag over de kinderen vragen. Als haar partner de enige juridische ouder is, hebben beiden van rechtswege het gezamenlijk gezag. Ook de mannelijke echtgenoot/partner is op dezelfde wijze stiefouder van de kinderen van zijn man. Door adoptie ontstaat tussen beiden een juridische band, ofwel een zogenoemde afstammingsrelatie.

Nog een verschil 
In het buitenland wordt een geregistreerd partnerschap niet altijd erkend. Ga je bijvoorbeeld emigreren, dan kan dit een issue zijn.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.