Waarom kiezen voor een geregistreerd partnerschap

Je hebt de liefde van je leven gevonden en wilt samen verder. Een romantische gedachte die tevens vraagt om een bezegeling in de vorm van een contract. Als je trouwen een te grote stap vindt en een samenlevingscontract te vrijblijvend, dan is het geregistreerd partnerschap de beste oplossing. Hier lees je waarom dat zo is.

Als je samen door het leven gaat, komen er zaken op je pad die je samen aangaat en samen goed moet regelen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het kopen van een huis, maar ook als je samen kinderen wilt. In deze gevallen is een geregistreerd partnerschap een goede manier om de financiële en juridische zaken helder te organiseren.

Wat daarvoor nodig is? Goede afspraken en een notaris die deze afspraken op papier zet. Meestal is er wel een standaardcontract voorhanden, waar je uiteraard nog altijd je eigen wensen in kenbaar kunt maken.

Net als een huwelijksakte, maar dan eenvoudiger

In tegenstelling tot trouwen is een geregistreerd partnerschap minder omvangrijk. Je kunt het gewoonweg samen regelen en hebt er verder niets bij nodig. Een samenlevingscontract is ook een optie en dat kun je zelfs zonder notaris organiseren, maar is vrijblijvender. Daarin is namelijk niet alles geregeld. Je bent niet elkaars erfgenaam en je hebt niet automatisch recht op elkaars pensioen mocht een van beiden alleen achterblijven. Als er kinderen in het spel zijn, heb je niet automatisch het ouderlijk gezag.

Daarmee is direct duidelijk dat een geregistreerd partnerschap juridisch en financieel veel zaken tackelt. Eigenlijk net als bij een huwelijksakte, maar dan eenvoudiger en vaak ook minder kostbaar. Een feestje is leuk, maar je hoeft je niet verplicht te voelen een groot (trouw)feest te geven.

Het voordeel boven een samenlevingscontract is vooral dat je met een geregistreerd partnerschap samen verantwoordelijk bent voor allerlei zaken die je met elkaar aangaat. Je koopt samen een huis, krijgt samen de verantwoordelijkheid over eventuele kinderen. En bij overlijden heeft de langstlevende recht op alle spullen en het huis. Familieleden kunnen daar niet tussenkomen. Bovendien heb je recht op elkaars pensioen dat tijdens het partnerschap wordt opgebouwd

Als je toch wilt trouwen

Je kunt vanuit een geregistreerd partnerschap later alsnog trouwen als daar de voorkeur naar uitgaat. Andersom kan dat niet. En loopt de relatie dan toch ten einde, dan is een geregistreerd partnerschap makkelijk te ontbinden. Dat kan zonder rechter. Een notaris of een advocaat heb je wel nodig. Het is tenslotte wel een juridisch contract.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.