Tips om geldzaken partnerschap goed te regelen

Jullie gaan voor een geregistreerd partnerschap, gefeliciteerd! Hebben jullie al nagedacht over de gezamenlijke geldzaken? Onenigheid over geld kan namelijk grote problemen in je relatie veroorzaken. Denk aan angst vanwege onbetaalde rekeningen, stress vanwege ruzie of gevoelens van ongelijkwaardigheid bij één van de partners. Het is kortom erg zinvol om in onderling overleg jullie geldzaken goed te regelen. In dit artikel geven we je een aantal tips om op een verstandige wijze met geld om te gaan.

  1. Neem een gezamenlijke rekening

Een gezamenlijke bankrekening is erg praktisch om jullie vaste lasten te betalen. Het gaat om terugkerende kosten, zoals de huur of hypotheek van jullie huis en de energierekening. Zorg dat je allebeide elke maand een bedrag op de gezamenlijke rekening stort. De hoogte van de bedragen moet tezamen voldoende zijn om alle maandelijkse kosten te betalen. 

  1. Behoud je eigen bankrekening

Je behoudt naast de gezamenlijke rekening elk je privérekening, zodat je altijd over je eigen geld kunt beschikken. Dit geeft je bijvoorbeeld de vrijheid om leuke kleding en accessoires voor jezelf te kopen, zoals die mooie handtas dames, een sportieve rugzak dames of handige sporttassen

  1. Zet regelmatig wat spaargeld opzij

Open een spaarrekening voor jullie samen. Stort hierop met regelmaat een bedrag. Door geld opzij te zetten, heb je altijd wat achter de hand voor onverwachte uitgaven. Dat is reuze handig als bijvoorbeeld de koelkast kapot gaat. Verder is het erg slim om te sparen voor leuke dingen, zoals een etentje of een stedentrip.

  1. Maak een overzicht van jullie financiën

Zet al jullie uitgaven en inkomsten op een rijtje. Dit geeft inzicht in jullie financiële zaken. Zo weet je wat er te besteden is. Denk ook na over wat jullie belangrijk vinden om geld in te steken. Dit is een goede basis om beslissingen te kunnen nemen over zaken waarbij geld een rol speelt. Misschien ontdekken jullie wel dat er op een aantal gebieden geld te besparen is!

  1. Bespreek hoe jullie tegen geld aankijken

Het is goed om van elkaar te weten welk belang jullie hechten aan geld. Waar ligt jullie prioriteit? Gaat het jullie om zoveel mogelijk geld en spullen of vinden jullie bijvoorbeeld vrije tijd, familie en/of een goede gezondheid belangrijker. Zie geld als een middel om jullie doelen te bereiken en maak het niet belangrijker dan jullie relatie. De basis van jullie geregistreerd partnerschap is immers liefde. Hou dit ook in de gaten als jullie ruzie hebben. Bespreek geldzaken altijd op een volwassen manier.

  1. Voorkom schulden

Schulden kunnen zorgen voor fikse geldzorgen. Voorkom dus dat je schulden maakt. Het is stukken voordeliger om eerst te sparen en dan pas wat te kopen. Als je geld leent betaal je immers rente. Ook ‘rood staan’ is duur, dus vermijd dat. Gebruik in plaats van je creditcard zoveel mogelijk je gewone bankrekening om aankopen te betalen. Doordat hierbij het geld meteen van je rekening verdwijnt, heb je meer inzicht in wat je nog te besteden hebt. 

 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.