Samenwonen doe je zo (met een geregistreerd partnerschap)

Samenwonen doe je zo

Als je besluit te gaan samenwonen is het belangrijk dat er een aantal juridische en financiële zaken goed geregeld zijn. Daarvoor hoef je niet direct te trouwen. Je kunt ook kiezen voor een geregistreerd partnerschap.

In tegenstelling tot de jaren vijftig van de vorige eeuw is het niet meer vanzelfsprekend om direct te trouwen als je een fijne relatie hebt. Er is veel meer mogelijk, zoals samenleven met een geregistreerd partnerschap als officieel document.

Dat klinkt allemaal wat zwaar, maar wie gaat samenwonen en samen een huis wil kopen, heeft nu eenmaal een juridisch contract nodig. Dat kan een samenlevingscontract zijn of een contract in de vorm van een geregistreerd partnerschap.

Veel zaken automatisch geregeld bij geregistreerd partnerschap

Het voordeel van een geregistreerd partnerschap is dat het nauwelijks verschilt van trouwen, behalve wanneer de relatie eindigt. Dan hoef je namelijk niet naar de rechter, maar kunt het via de notaris regelen.

Voorts zijn er allerlei zaken automatisch geregeld zoals de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor huis en hypotheek, de erfenis die naar de langstlevende gaat, het ouderlijk gezag voor beiden bij eventuele kinderen, en bij overlijden het erfrecht zodat de langstlevende het huis en de spullen krijgt.

Een geregistreerd partnerschap is van kracht nadat de handtekeningen zijn gezet bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en de voorwaarden zijn ondertekend bij de notaris. Bovenstaand zijn de standaard voorwaarden. Je kunt daarvan afwijken door dit duidelijk aan te geven. Dan wordt dat opgenomen in het contract.

Verantwoordelijkheden voor minderjarige kinderen

Een andere vorm van zo’n contract zonder te trouwen is het samenlevingscontract. Bij een samenlevingscontract heb je niet automatisch het ouderlijke gezag over eventuele kinderen. De man moet het kind dan erkennen. Bij een geregistreerd partnerschap is dat direct geregeld. Dat betekent ook dat wanneer er sprake is van een beëindiging van de relatie er voor minderjarige kinderen een alimentatieregeling is en een ouderschapsplan moet worden opgesteld. Bij een scheiding waar minderjarige kinderen bij betrokken zijn, moet een rechter de scheiding regelen. In het geval van volwassen kinderen hoeft dat niet.

Steeds meer mensen kiezen voor geregistreerd partnerschap

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat steeds meer mensen voor een geregistreerd partnerschap kiezen. Mede omdat trouwen een andere lading kent en niet iedereen geld heeft voor een groot feest en de trouwakte. Een geregistreerd partnerschap laten vastleggen is een stuk goedkoper.

In de meeste gevallen komt het neer op rond de vijftienhonderd euro, maar de kosten kunnen flink verschillen. Iedere gemeente en iedere notaris heeft immers zijn eigen tarieven. Wie kiest voor een geregistreerd partnerschap zou zich daar vooraf goed over moeten laten informeren. Met name als je de voorwaarden in het contract wilt wijzigen. Dan wijk je af van het standaardcontract en daar zijn dan weer extra kosten aan verbonden.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.