Waarom moet je in ondertrouw?

Ondertrouw staat eigenlijk voor het doen van de huwelijksaangifte. Heb je dat eenmaal gedaan, dan ben je in spannende verwachting van het voorgenomen huwelijk.

In België is in ondertrouw gaan nog verplicht, in Nederland niet meer (sinds 2015). Je kunt gewoonweg volstaan met via de internetsite van de gemeente het voorgenomen huwelijk aankondigen.

Burgerlijk en kerkelijk huwelijk

We hebben het hier over het burgerlijk huwelijk. Je kunt ook voor de kerk (katholiek) in ondertrouw gaan. Dan vindt dit plaats voor het kerkelijk huwelijk. Vaak betekent dit een aankondiging van het huwelijk en een gesprek met de parochiepriester van de plaats waar de bruid woont.

Kloppen de zaken?

Officieel betekent in ondertrouw gaan dat er wordt gekeken naar of er aan alle voorwaarden wordt voldaan om uiteindelijk te kunnen trouwen. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar je mag niet trouwen als je al getrouwd blijkt of als je zou willen trouwen met een familielid.

Tussen ondertrouw en trouwen moeten minimaal twee weken en maximaal een jaar tijd zitten. Wil je dat anders dan is er ontheffing van het Openbaar Ministerie voor nodig. Daarmee lijkt ondertrouw dan ineens toch best wel gewichtig te zijn. Je mag overigens zelf kiezen waar je in ondertrouw gaat, maar het moet wel dezelfde plaats zijn als waar getrouwd gaat worden.

Eenmaal in ondertrouw worden de gegevens openbaar gemaakt en mag iedereen er bezwaar tegen maken. Zo zou er in theorie ineens een echtgenoot of echtgenote kunnen opduiken die meldt dat een van beiden partners al getrouwd is.

Ook de gemeente zou bezwaar kunnen maken als er iets niet in de haak blijkt. Iemand kan bijvoorbeeld nog te jong zijn. Daarom is de aankondiging van het huwelijk, het in ondertrouw gaan, zo belangrijk. Als alles in orde is, krijg je een (elektronische) bevestiging van de huwelijksakte. Ook als je in een andere gemeente dan de eigen gemeente wil trouwen, moeten je beiden ook in de eigen gemeente een huwelijksaangifte doen. 

Datum prikken

Nu is het nog een kwestie van de juiste datum en trouwlocatie vastleggen, en financieel en juridisch een en ander goed regelen. Wil je bijvoorbeeld op huwelijkse voorwaarden of in (beperkte) gemeenschap van goederen trouwen? Wil je je eigen achternaam behouden of wil je het anders? Dit regel je bij de notaris.

Is dat allemaal in orde en is alles gepland dan kan de ondertrouw plaatsvinden. Zorg wel van tevoren voor je paspoort, de verklaring van naamgebruik, getuigenformulieren en kopieën van hun legitimatie, en alle andere documenten die de gemeente van je vraagt. Dat kan per locatie verschillen.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.