Wat valt er onder geregistreerd partnerschap?

Wie een geregistreerd partnerschap aangaat legt een duidelijke juridische- en financiële basis onder zijn relatie. Die afspraken scheppen duidelijkheid naar elkaar en naar betrokken instanties. Hier lees je om welke afspraken het gaat.

Samen de hypotheek

Wie een geregistreerd partnerschap aangaat en een huis koopt is automatisch samen eigenaar. Het huis is het bezit van allebei en je bent dan ook beiden verantwoordelijk voor de hypotheekschuld.

Als een van beiden overlijdt, gaan alle bezittingen over op de ander. De familie kan daar vooralsnog niet tussen komen, en de partner kan in de woning blijven. Het betekent ook dat de hypotheekschuld dan op de schouders van de overgebleven partner terecht komt. Het kan in dat geval belangrijk zijn een overlijdenrisicoverzekering af te sluiten. Bij het aangaan van een hypotheek zal daarover worden gesproken.

Samen eigenaar van een koophuis

Alle spullen die tijdens het samenleven worden aangeschaft zijn eveneens van beiden, wat je voor de overeenkomst bezat blijft van jezelf. Dit heet een beperkte gemeenschap van goederen. Dat kun je anders regelen, maar dan moeten de voorwaarden worden aangepast.

Samen verantwoordelijk voor kinderen

Worden er kinderen geboren dan ben je automatisch samen ouder. Met een geregistreerd partnerschap draag je direct samen het ouderlijk gezag. Bij een partnerschap tussen mensen van gelijk geslacht is dat niet automatisch zo. Daarvoor moet een van beide naar de rechter om juridisch ouder van het kind te worden.

Elkaars erfgenaam

Je bent elkaars erfgenaam. Dat betekent dat als een van beiden komt te overlijden de ander de goederen en het eventuele huis erft, met bijbehorende hypotheek. Familieleden kunnen hier geen aanspraak op maken. Wil je het anders regelen dan moet dat worden vastgelegd in een testament.

Niet langer samen

Mochten de wegen scheiden dan is een contract als een geregistreerd partnerschap belangrijk om problemen voor te zijn. Als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn, moet er een rechter aan te pas komen. Er moet in dat geval een ouderschapsplan worden opgesteld en er worden afspraken gemaakt over kinderalimentatie.

Zijn er geen minderjarige kinderen bij betrokken dan kan het ook geregeld worden met de hulp van een advocaat of notaris. Deze zal afspraken vastleggen over eventuele partneralimentatie en de verdeling van het pensioen.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.