Wat staat er in partnerschapsvoorwaarden?

In ieder geval niets over een ja-woord. Dat is bij een geregistreerd partnerschap niet aan de orde. Dat wil niet zeggen dat je geen officiële verbintenis aangaat. Zowel financieel als juridisch doe je dat namelijk wel. Op die manier leg je een stevige basis onder je relatie.

Verantwoordelijkheid

Een geregistreerd partnerschap is een contract waarmee dat wat je samen koopt ook meteen in het bezit van beiden is. Dat geldt dus ook voor een huis. Je bent samen verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Alle meubels, de nieuwe keuken, de fraai aangelegde tuin, zijn van jullie beiden omdat het is aangekocht nadat je een verbintenis bent aangegaan. Spullen die je daarvoor al had, blijven juridisch van jezelf.

Erfenis

Je bent automatisch elkaars erfgenaam. Bij overlijden erft de langstlevende de goederen en het huis. Familieleden kunnen daar niet tussenkomen. Wil je dit anders organiseren dan is het noodzakelijk een testament op te stellen.

Pensioenrecht

Je hebt recht op elkaars pensioen dat tijdens het partnerschap wordt opgebouwd. Wat er ook gebeurt. Ook na een overlijden of als je uit elkaar gaat (voor de tijd dat je samen was).

Ouderlijk gezag

Als er kinderen komen, heb je automatisch beiden het ouderlijk gezag. Er is geen sprake van erkennen en er hoeft geen rechter aan te pas te komen. Dat is wel het geval als twee mensen van hetzelfde geslacht een geregistreerd partnerschap aangaan en kinderen krijgen. Dan moet een van de partners naar de rechter of adopteren om juridisch ouder te worden.

Trouwen

Je kunt zonder al te veel gedoe vanuit een geregistreerd partnerschap alsnog trouwen. Andersom kan dat niet. Dat staat weliswaar niet in de partnerschapsvoorwaarden, maar is toch handig om te weten.

Dan is een ‘ja-woord’ niet nodig. Mochten beide partners toch besluiten uit elkaar te gaan dan kan dat zonder tussenkomst van de rechter. Je hebt met een partnerschap wel een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Je krijgt samen het ouderlijk gezag als er kinderen komen, en er is sprake van onderhoudsplicht en erfrecht.

Een samenlevingscontract is een prima contract, maar niet alles is daarin geregeld. Zo ben je niet elkaars erfgenaam en heb je niet automatisch recht op elkaars pensioen. Komen er kinderen dan moet de vader deze erkennen, je hebt niet automatische het ouderlijk gezag, dat moet bij de rechtbank worden geregeld.

Om dit alles te tackelen, wordt in veel gevallen gekozen voor een geregistreerd partnerschap. We zetten de voordelen daarvan op een rij.

Basis

Je hebt een stevige juridische en financiële basis onder je relatie

kosten

Het is over het algemeen minder duur dan een bruiloft organiseren. Voor een paar honderd euro, afhankelijk van de tarieven van de notaris, heb je het contract in orde.

Scheiden

Mocht het misgaan, je kunt zonder rechter uit elkaar. Wel is er een notaris of een advocaat nodig.

Feest

Het klassieke ja-woord ontbreekt, maar bij het afsluiten van een geregistreerd partnerschap zijn wel getuigen betrokken. En een feest? Je bent natuurlijk vrij om dit zo uitgebreid als je wilt te vieren.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.