Hoe werkt geregistreerd partnerschap? 

Een geregistreerd partnerschap zorgt voor duidelijke afspraken in een relatie. In ieder geval juridisch en financieel. Je kunt problemen maar beter voor zijn en de zaken goed geregeld hebben. Dat geeft rust. Om welke afspraken dat gaat, lees je hier. 

Een geregistreerd partnerschap zorgt voor financiële en juridische afspraken als je samen verder door het leven wilt gaan. Het zijn steviger afspraken dan bij een samenlevingscontract (link naar: wat zet je in een samenlevingscontract]. Het staat vrijwel gelijk aan de afspraken als je besluit te trouwen, maar dan zonder een ‘ja-woord’, een rechter als de relatie eindigt (zonder minderjarige kinderen) en geen scheiding van tafel en bed. Dat laat wel zien dat de verschillen vooral zitten in het ontbinden ervan. Maar daar ga je natuurlijk niet vanuit als je een geregistreerd partnerschap aangaat. 

Het is vooral belangrijk om die afspraken te maken met name als je samen besluit een huis te kopen of als er kinderen worden geboren. In het geval van kinderen heb je automatisch samen het ouderlijk gezag. Ook zijn afspraken belangrijk voor het moment dat een van beiden overlijdt. Bij overlijden heeft de langstlevende recht op alle spullen en het huis. Familieleden kunnen daar niet tussenkomen. Dat is vaak een hele geruststelling. Bovendien heb je recht op elkaars pensioen dat tijdens het partnerschap wordt opgebouwd. 

Afsluiten van een geregistreerd partnerschap

Naar de ambtenaar van de burgerlijke stand

Je kunt een geregistreerd partnerschap samen met een notaris opstellen. Bij het afsluiten van een geregistreerd partnerschap heb je de ambtenaar van de burgerlijke stand nodig. Met hem of haar maak je een afspraak. Je bepaalt de datum waarop je het partnerschapscontract gaat ondertekenen, samen met twee tot vier getuigen. Je bent zo’n vier tot zes weken bezig om tijdens alle afspraken helder te krijgen en te bepalen wat er in het contract komt te staan. 

Persoonsgegevens

De ambtenaar van de burgerlijke stand zal de geboortegegevens controleren in de Basisregistratie Personen (BRP). Deze gegevens zijn gebaseerd op de geboorteakte van in Nederland geboren burgers. Als zo’n akte er om wat voor reden dan ook niet is, dan is het mogelijk zelf een beëdigde verklaring over de geboortegegevens af te leggen.  

Getuigen

Het is verplicht om minimaal twee en maximaal vier getuigen aan te melden die achttien jaar of ouder zijn. Je kunt ook getuigen via de gemeente regelen, maar daar zijn kosten aan verbonden.

Locatie kiezen

Je gaat voor het ondertekenen van het contract naar het gemeentehuis of stadhuis. In sommige gemeenten zijn er ook andere locaties beschikbaar. Je kunt in enkele gevallen een eigen locatie organiseren, maar die moet dan wel aan een aantal eisen voldoen. Als je dat wenst, is het goed daarnaar te informeren. 

Onder welke voorwaarden

Dan is er nog de keuze om in wettelijke beperkte gemeenschap van goederen het contract aan te gaan of onder partnerschapsvoorwaarden. Dat is afhankelijk van hoe je gezamenlijke bezittingen wilt verdelen bij overlijden of het beëindigen van de relatie. 

In beperkt gemeenschap van goederen betekent dat alle bezittingen en schulden van voor het geregistreerd partnerschap van dezelfde persoon blijven en alles daarna is van samen. Als je uit elkaar gaat, worden die bezittingen en schulden op die manier verdeeld. Allebei de helft. Wie een geregistreerd partnerschap aangaat en bijvoorbeeld een huis koopt is automatisch samen eigenaar. Het huis behoort aan beiden en je bent beiden verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Wil je dat anders afspreken dan moet je dat vastleggen in partnerschapsvoorwaarden. 

Ouderlijk gezag

Worden er kinderen geboren dan ben je automatisch samen ouder. Met een geregistreerd partnerschap heb je allebei het ouderlijk gezag. Bij een partnerschap tussen mensen van gelijk geslacht is dat niet automatisch zo. Daarvoor moet een van beide naar de rechter om juridisch ouder van het kind te worden.  

Pensioen

Met een geregistreerd partnerschap bestaat het recht op partnerpensioen en eventueel nabestaandenpensioen. 

Je handtekening

Je zet je handtekening onder de akte. Dan wordt de akte opgeslagen in het huwelijksregister van de gemeente en het register van de burgerlijke stand. 

Kosten

Iedere gemeente heeft eigen tarieven als het gaat om het afsluiten van een geregistreerd partnerschap. Sommige gemeenten bieden het zelfs op bepaalde momenten gratis aan. 

Beëindigen van geregistreerd partnerschap

Bij het beëindigen van het geregistreerd partnerschap kan dat zonder tussenkomst van een rechter. Een notaris of een advocaat heb je wel nodig. Het is immers een juridisch contract dat ontbonden moet worden. Als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn, moet er wel een rechter aan te pas komen. Er worden dan afspraken gemaakt voor een ouderschapsplan en er worden afspraken gemaakt over de kinderalimentatie. 

Je start net als bij een huwelijk een echtscheidingsprocedure. Met een geregistreerd partnerschap bestaat er een bovendien een wettelijke partner-alimentatieregeling voor als je uit elkaar gaat. Dat betekent heel kort gezegd dat de meestverdienende partner de minstverdienende partner na de breuk een maandelijkse vergoeding moet betalen. 

Als een partner overlijdt 

Bij overlijden van één van beide partners erf de ander alle gezamenlijke bezittingen als er sprake is van een geregistreerd partnerschap. De familie van de overledene kan daar vooralsnog niet tussen komen, en de partner kan dan veelal in het huis blijven wonen. Het betekent ook dat de hypotheekschuld dan op de schouders van de overgebleven partner terecht komt. Het kan in dat geval belangrijk zijn een overlijdenrisicoverzekering af te sluiten. Bij het aangaan van een hypotheek zal daarover worden gesproken. Wil je het erven van spullen anders regelen dan moet dat worden vastgelegd in een testament. 

Later nog trouwen

Een geregistreerd partnerschap kan omgezet worden naar trouwen. Andersom kan dat niet. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.