Trouwen is zo 2015 (maar wat dan?)

Trouwen is zo 2015

Het is zo geregeld en je legt er een stevige financiële en juridische basis mee onder je relatie: een geregistreerd partnerschap.

Als jij er niet moet denken aan maanden voorbereiding, aan een witte jurk met sleep en een tafelschikking op locatie, dan is trouwen (nog) niet aan jou besteed. Niets mis mee. Er zijn tegenwoordig meerdere manieren waarop je het samenzijn officieel kunt bezegelen. Naast trouwen is dat bijvoorbeeld het aangaan van een geregistreerd partnerschap.

Dat betekent dat je een bezoek aan het gemeentehuis moet brengen en dat er getuigen moeten tekenen. Het ja-woord mag echter achterwege blijven. Dat scheelt onder meer in de kosten, want een beetje bruiloft kost tegenwoordig een lieve duit. Een geregistreerd partnerschap kan geregeld zijn voor een paar honderd euro, afhankelijk van de voorwaarden die je eraan stelt en de tarieven van de gekozen notaris.

Samen verantwoordelijk voor bezittingen en schulden

Wie anno 2020 een geregistreerd partnerschap aangaat doet dat, als je zelf geen voorwaarden stelt, in beperkte gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden die tijdens het partnerschap aangegaan worden, zijn van jullie samen. Erfenissen en schenkingen vallen daarbuiten.

Wie dit anders wil, kan partnerschapsvoorwaarden opstellen. Dan kan er de keuze worden gemaakt wat van de een en wat van de ander is. Algehele gemeenschap van goederen, waarbij alles van beide is, kan ook. Die keuze maak je zelf.

Zonder advocaat weer uit elkaar of toch trouwen

Wil je toch graag die jurk en het ja-woord, dan kan een geregistreerd partnerschap gemakkelijk worden omgezet naar een huwelijk. Andersom kan dat niet. Besluit je tot het tegenovergestelde – de relatie beëindigen- dan hoeft er in tegentelling tot een huwelijk geen notaris of advocaat aan te pas te komen, mits er geen onenigheid is over wat dan ook. Zijn er minderjarige kinderen bij betrokken dan moet je wel naar de rechter.

Het lijkt misschien niet aan de orde, maar in het buitenland wordt een geregistreerd partnerschap niet altijd erkend. Ga je bijvoorbeeld emigreren, dan kan dit een issue zijn.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.